20 Kasım 2014 Perşembe

Muğla Halkası

muğla yemekleri

Bu pasta,benim çocukluğumun pastasıdır.Muğla'da yaşayanlar bilir, eskiden Hıdırellez zamanında bu pasta annelerimiz tarafından tepsi tepsi hazırlanıp,ekmek fırınlarına pişirilmeye gönderildi.Ve fırından gelirken çıkardığı o müthiş koku tüm sokağı sarardı. Ben de şimdi bloğuma ilk tarif olarak, rahmetli annemin elinden yediğim bu güzel pastayla başlamak istiyorum.

MALZEMELER:

  • 3 yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı içme sodası
  • Aldığı kadar un

Bütün malzemeler oda sıcaklığında olacak.İlk önce yumurtaları karıştırma kabına kırıp,şekerle beraber iyice çırpıyoruz.Sonra içine zeytinyağı ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.Güzelce karıştırdıktan sonra da kabartma tozu,içme sodası ve unumuzu azar azar ekleyerek yoğuracağız.Yapacağımız hamur ne kek hamuru gibi akışkan bir kıvamda, ne de kurabiye hamuru gibi koyu bir kıvamda olacak, ele yapışan bir hamur olmalı.Un miktarını vermiyorum,çünkü yumurtanın büyüklüğü ve zeytinyağının yoğunluğu değişken olabiliyor.Onun için azar azar ekleyerek ayarlamak gerekiyor,ama tahminen 5 su bardağı kadar alıyor.Hazırladığımız hamurdan küçük bir portakal büyüklüğünde parçalar alıp tuzlu çubuk yapar gibi uzatalım ve kendi etrafında döndürerek spiral yapalım ve yağlanmış tepsiye aralıklı dizelim.Hamur yapışkan bir hamur olduğu için elinize yapışacaktır.bunun için elinizi arada sırada yağlarsanız daha rahat şekil verebilirsiniz.Üstüne susam ekip,tepsiye dizdiğiniz hamurları 175 derecede önceden ısıttığımız fırında 20-25 dk arasında pişirelim.
Herkesin çocukluğuna dair güzel kokularla hatırladığı bir yemek vardır sanırım.Ben de ne zaman bu pastayı yapsam,çocukluğum aklıma gelir. Hoşçakalın.

0 yorum:

Yorum Gönder